Wedstrijdverslag GP9 – Letland

Wedstrijdverslag GP9 – Letland

De negende GP van het seizoen werd verreden in Kegums, Letland. Een ondiepe zandbaan met harde platen. Doordeweeks heb ik nog wat kunnen testen met het team om mijn vering verder klaar te maken voor de komende races. Ik voel me goed op deze baan, er waren verandering in de lay-out die niet beter waren in mijn mening, het inhalen zou een moeilijk punt worden dus de starts en startposities waren van belang.

Ik voelde me snel goed in de trainingen, ik was nog wat aan het stoeien met de vering door het weekend heen om de perfecte setup te vinden maar dit werd goed opgevangen door de vering specialist. In de vrije training was ik vierde en in de tijdtraining wist ik een vijfde tijd op het bord te zetten. Ik had nog een momentje in een van de push rondjes maar dit liep gelukkig goed af.

Een goede uitgangspositie voor de kwalificatie race. Ik koos ervoor om ook op de vijfde plek te gaan staan desondanks een lichte en snelle starter aan mijn buitenkant stond. Ik moest een snelle start pakken want de eerste bocht is erg lastig. Mijn start was goed maar niet goed genoeg want de rijder buiten mij sneed me al snel de pas af waardoor ik van achteren moest beginnen, ook moest ik nog uitwijken voor een rijder een paar bochten later en raakte ik buiten de baan, veel plekken kwijt. Het rijden was goed en mijn inhaal skills werden op de proef gesteld. Ik moest hard knokken en wist terug te vechten naar een elfde plek waar ik niet tevreden mee was, mijn snelheid was wel erg goed wat vertrouwen gaf voor de zondag.

Op zondag zou er een grote bui komen om 10 uur, uiteindelijk was deze er niet en dachten we dat het erlangs was gewaaid. In de eerste manche probeerde ik opnieuw een goede start te pakken en gokte ik erop om de eerste bocht via de buitenkant te rijden. De start was vrij goed maar ook deze keer net niet genoeg om in de top uit de eerste bocht te komen. Ik kwam in het gedrang en begon de race rond een 15e plek. Ik wist naar voren te rijden en lag na 20 minuten hard vechten op een zevende plek wat erg goed was, toen ik eindelijk vrij baan had en een gat van 15 seconden voor mij had begon ik de flow kwijt te raken. Ik had de hele manche moeite om de snelheid op de baan te leggen en hoe harder ik probeerde, des te langzamer ik ging. Uiteindelijk werd ik nog ingehaald en eindigde ik op een achtste plek in de eerste manche. De laatste paar rondes was het aan het stortregenen wat de baan weer compleet veranderde voor de tweede manche. Ik was ontevreden over hoe mijn manche eindigde en was vastberaden op een betere tweede manche.

In de tweede manche kwam ik tijdens de start ook weer in het gedrang net als in de eerste manche. Deze keer begon ik fanatiek en kon ik eindelijk mijn snelheid op de baan leggen wat het inhalen ook wat makkelijker maakte. Ik knokte me ver naar voren en had een erg sterk tempo te pakken. Het lukte me om naar de zesde plek te knokken. Ik had kort achter mij een snelle gevallen rijder en voor mij een andere rijder, ik wist snel in te halen waardoor ik mij vooruit kon focussen. De vierde en derde man reden achter elkaar ongeveer 8 seconden voor mij. Ik was het snelste op de baan de laatste paar rondes en wist het gat dicht te rijden tot twee seconde toen we de laatste ronde in gingen. Ik pushte zo hard als ik kon en reed uiteindelijk een ronde die een halve seconde langzamer was dan mijn beste ronde in de manche. Toch was het niet genoeg en kwam ik direct achter de derde en vierde man over de finish. Vijfde plek maar erg blij met de snelheid die ik liet zien.

Er had meer ingezeten als mijn uitgangspositie voor zondag en mijn starts beter waren geweest, de snelheid was er maar kon niet volledig benut worden. Met een zesde plek totaal ga ik weer naar huis om me voor te bereiden om de volgende GP, volgend weekend in Italië.

Andere berichten