Wedstrijdverslag GP5 – Agueda Portugal

Wedstrijdverslag GP5 – Agueda Portugal

Eerste WK-podium, tweede totaal!

Na het terugkomen van de GP in Italië ben ik ziek geworden waardoor ik weinig tot niet kon trainen… dit was natuurlijk niet ideaal en heb ik de laatste Dutch Masters ook ziek gereden. Dit hielp absoluut niet mee in het herstel waardoor ik lang niet heb kunnen trainen zoals gehoopt. Later werd geconstateerd dat ik COVID heb gehad. Wat logisch klonk omdat het vooral op mijn luchtwegen zat en ik veel benauwd was,  veel rust moeten nemen maar de week voor de GP nog een tweetal dagen kunnen trainen in Noord-Frankrijk ter voorbereiding op de wedstrijd. Het virus was weg maar ik voelde aan dat mijn lichaam nog druk was met alles opruimen. Ik was nog niet volledig fit maar door de afgelopen weken heb ik een goede flow kunnen opbouwen op de motor en was ik mentaal scherp. De baan in Aguéda, Portugal ligt mij wel en ik reisde alsnog met veel goede moet naar de vijfde Grand Prix van het seizoen.

Ze hadden weinig geprepareerd aan het circuit omdat er veel slecht weer op komst was, de baan was daardoor erg hard en supersnel. Ik had tijd nodig om de motor af te stellen en aan de baan te wennen… ik had nog niet het beste gevoel gecreëerd met de baan maar uiteindelijk maakte het weinig uit. Er kwam een zware bui waardoor er veel geulen kwamen en de baan een stuk zwaarder trok. Direct voelde ik mij meer in het element en kon ik een erg goede tijd neerzetten in de tijdtraining, een tweede plek! Erg belangrijk op deze baan voor een goede start positie.

Voor de kwalificatiewedstrijd had het nog veel geregend en veranderde de race in een modder circuit, de start was erg belangrijk. Ik wist als tweede de eerste bocht in te gaan. De kopman ging een paar bochten later in de fout en ik wist het veld aan te voeren. Ik reed mijn eigen race en werd na een aantal rondes ingehaald. Ik wist een tijd te volgen en een mooi gat op te bouwen naar de derde man om zo gecontroleerd de manche uit te rijden en tweede te finishen. Mijn beste resultaat in een race en negen kostbare punten erbij!

Ook voor de zondag werd er slecht weer voorspelt, maar het was afwachten wat er ging vallen… de buienradars waren onbetrouwbaar dus voorbereiden op het slechtste was het plan.  Tijdens de eerste manche was de baan beter dan zaterdag maar het was niet gemakkelijk. Veel diepe geulen en gladde plekken op de baan. Ik had opnieuw een goede start. Ik startte op een derde plek en wist binnen een paar bochten de tweede plek over te nemen. In de derde ronde kwam ik uit balans en stond ik tijdelijk stil waardoor ik werd gepasseerd. Lang reed ik op een derde plek mee met de tweede man, ik had wat moeite met de baan om de juiste balans tussen het pushen en rollen te vinden en mistte een aantal rondes de snelheid. Ik werd nog eens gepasseerd, ik kon de derde man goed volgen om deze race op een vierde plek over de finish te komen.

Na onze manche kwam er een storm over het circuit, wat het circuit compleet veranderde in een slagveld. Het was de vraag of de tweede manche door zou gaan. De wedstrijdorganisatie informeerde ons dat de wedstrijd zal starten en er werd in alle haast door mij en de monteurs preparaties getroffen om deze zware modder te kunnen trotseren. Ik koos ervoor om geen sightinglap te doen om de motor te besparen en met minder gewicht de wedstrijd te starten. Ik wist een goede start te pakken en hield lang het gas open richting de eerste bocht om niet onder het water en de modder te komen. Ik werd beloond met de holeshot maar ik reed een wijde lijn waardoor ik als derde de wedstrijd begon. Doordat ik de baan niet kende maakte ik een aantal fouten in de diepe en lange geulen. Een paar bochten lag ik vierde, maar door fouten van de derde en tweede man kon ik de tweede positie overnemen. Het was erg lastig en ik was na twee bochten al volledig doorweekt in water en modder. Geen race maar een afvalrace wie niet valt en de motor wist te besparen. Ik reed de hele wedstrijd alleen en reed een bekeken wedstrijd. Het inhalen van achterblijvers en gevallen rijders was niet gemakkelijk maar ik wist zonder grote fouten mijn rondes af te maken en een groot gat van bijna een minuut op te bouwen achter mij. Nog eenmaal in de pits geweest voor een nieuwe bril, op die manier kon ik de wedstrijd veilig uitrijden en als tweede over de streep te komen! Een persoonlijk record, een tweede plek in een manche maar ook een tweede plek in het dag klassement. Mijn allereerste podium in het WK en wat voor een! Van een dieptepunt in januari met een gebroken rug naar een podiumplek 4 maanden later. Veel druk van mijn schouders, ode aan het team voor de goede preparaties en hun harde werk in deze slechte omstandigheden.

Ik stijg in de tussenstand twee plekken omhoog van een negende naar een zevende plek, ook heb ik veel punten goed gemaakt en zit ik nog 11 punten achter een top 5 plek in de tussenstand. Ik ga mijn best doen om deze zware periode goed door te komen. 6 wedstrijden binnen 7 weken is intensief en er moet verstandig mee omgegaan worden. Volgend weekend is de GP in Spanje op een voor mij nieuwe baan Lugo. Ik ga met nieuwe motivatie en zelfvertrouwen weer verder werken!

Andere berichten